Millaisesta talosta oikein on kysymys?

Ilona nimi tulee sanoista ”Ikääntyville Laatua, Osallisuutta ja Neuvoja Asumiseen ja arkeen.” Ilona-talot ovat senioritaloja, joissa korostuu esteettömyyden ja turvallisuuden lisäksi viihtyisyys, esteettiseesti kauniit tilat, yhteisöllisyys sekä toiminnanohjaus.

Jaso paitsi rakennuttaa laadukkaan turvallisen talon, huolehtii myös siitä, mitä talon seinien sisällä tarjotaan. Talojen toimintamalli noudattaa Jason kehittämää yhteisöllistä toimintamallia eli yhdessä tekemistä, harrastamista, naapuriapua ja asukastoiminnan ohjaajan tukea. Taloissa toimiva toiminnanohjaaja koordinoi asukkaiden toivomaa ja ideoimaa toimintaa ja antaa tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa, auttaen arjen asioissa ja ollen turvana ja tukena asukkaille. Hoitohenkilökuntaa taloissa ei kuitenkaan ole eli palvelutalosta ei ole kysymys. Taloissa olevaa hyvinvointipalveluhuonetta varataan hyvinvointipalveluiden tuottajille, jotka voivat tarjota palveluitaan talon asukkaille (esim. hieroja, jalkahoitaja, kosmetologi, parturi-kampaaja jne.)

Talojen yhteisöllisyys on mahdollisuus ei velvollisuus. Pakkoa osallistumiseen ei ole, kukin osallistuu juuri siihen toimintaan mihin haluaa ja jaksaa osallistua.

Mitä tarkoittaa asumisoikeus?

Ilonan asunnot eivät ole omistus- eikä vuokra-asuntoja, vaan asumisoikeusasuntoja. Asukas maksaa 15 % asunnon hankintahinnasta eli ostaa tuolla summalla asuntoon asumisoikeuden. Tämän lisäksi hän maksaa asumisestaan kuukausittaista käyttövastiketta, mikä sisältää myös asukastoiminnan. Käyttövastike on suuruudeltaan pienempi kuin vuokra vastaavan tasoisessa ja ikäisessä vuokra-asunnossa, mutta suurempi kuin omistusasunnon yhtiövastike.

Arviot maksuista: asumisoikeusmaksut asettuvat 18 000 € – 34 000 € hintahaarukkaan talosta, asunnon koosta ja kerroksesta riippuen. Käyttövastikkeet ovat puolestaan 10,5 € – 12 € / m2 / kk, sisältäen talossa tarjottavan asukastoiminnan. Kuukausittaisiin asumismenoihin voi hakea Kelan asumistukea.

Luopuessaan asunnosta asukas tekee luopumisilmoituksen ja viimeistään 3 kk:n kuluessa saa takaisin maksamansa asumisoikeusmaksun tarkistettuna rakennuskustannusindeksillä. Jaso markkinoi asunnon uudelle asukkaalle.

Jos kiinnostuin asunnoista, mitä minun tulee tehdä?

Hae asumisoikeusnumero

Hakemuksia järjestysnumeron saamista varten voi jättää jatkuvana hakuna kunnalle.

Jyväskylän kohteisiin: Jyväskylän kaupungin asuntotoimistosta  p. 014 266 5020
Laukaan kohteeseen: Laukaan kunnan teknisestä toimesta p. 014 2675 000 tai Laukaan kunnan nettisivuilta.

Tee asuntohakemus Jasolle!

Tutustu kohteisiin alla olevista linkeistä:

Kaikki kohteet kartalla

Start typing and press Enter to search