Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso toteuttaa ikääntyvälle väestölle asumisoikeusasuntoja ILONA-taloissaan nyt myös Laukaassa. Taloissa toteutetaan yhteisöllistä toimintamallia, jonka mahdollistaa talon yhteiset tilat ja toimintaa koordinoiva toiminnanohjaaja.

Laukaan Ilona sijaitsee osoitteeseen Arwidssonintie 11

Kohteessa on 48 asumisoikeusasuntoa, 36 kaksiota ja 12 kolmiota. Asuntojen koot noudattelevat Jason muiden kohteiden asuntokokoja, kokojen vaihdellessa noin 40,5 m2 – 61,5 m2 välillä. Asuntokohtaisia saunoja ei ole.

Laukaan Ilonassa on viihtyisiä yhteisiä tiloja, joissa asukkaiden on hyvä harrastaa ja toimia yhdessä (mm. olohuone, keittiötilaa, kuntosali, hyvinvointipalveluhuone, yhteiset viihtyisät saunatilat ja pesula kuivaushuoneen kera).

Asuntojen, yhteisten tilojen ja piha-alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitu esteettömyys, turvallisuus ja helppokäyttöisyys. Asuinympäristön toimivuudella halutaan helpottaa ikäihmisten arjen sujumista ja luoda turvallisuutta.

Lisätietoja voit kysyä Jason toimistolta:

050-439 5122

Jos kiinnostuin asunnoista, mitä minun tulee tehdä?

Asumisoikeuslain mukaan Jaso julistaa kohteeseen ns. ensihakuajan, jonka aikana tulleet hakemukset ovat ensisijaisia. Ensihakuaika päättyi 11.5.2018. Ensihakuajan jälkeen asunnoista tehdään tarjoukset asumisoikeusnumeron osoittamassa järjestyksessä. Hakemukseen tarvitaan asumisoikeusnumero, joka haetaan Laukaan kunnasta. Hakemuksia järjestysnumeron saamista varten voi jättää jatkuvana hakuna kunnalle. Hakulomakkeita saa kunnan teknisestä toimesta tai Laukaan kunnan nettisivuilta. Lomake palautetaan os. Laukaan kunta, tekninen toimi, Pl 6, 41341 Laukaa tai tekninentoimi@laukaa.fi

Mikäli kaikki asunnot eivät mene ensihakuaikana kaupaksi, vapaaksi jääviin asuntoihin on ns. jatkuva haku.

Jaso pyrkii tiedottamaan hankkeen etenemisessä mahdollisimman tehokkaasti, jotta kaikki halukkaat saisivat tiedon hankkeen ja ensihakuajan käynnistymisestä.

Jäseneksi liittyneille lähetetään jäsenkirje, jossa kerrotaan tämän hankkeen käynnistymisestä. Jäseneksi voi liittyä tästä linkistä.

Millaisesta talosta oikein on kysymys?

Jaso paitsi rakennuttaa laadukkaan turvallisen talon, huolehtii myös siitä, mitä talon seinien sisällä tarjotaan. Talon toimintamalli noudattaa Jason kehittämää yhteisöllistä toimintamallia eli yhdessä tekemistä, harrastamista, naapuriapua ja asukastoiminnan ohjaajan tukea. Talossa toimiva toiminnanohjaaja koordinoi asukkaiden toivomaa ja ideoimaa toimintaa ja antaa tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa, auttaen arjen asioissa ja ollen turvana ja tukena asukkaille. Hoitohenkilökuntaa talossa ei kuitenkaan ole eli palvelutalosta ei ole kysymys. Taloon tulevaa hyvinvointipalveluhuonetta varataan hyvinvointipalveluiden tuottajille, jotka voivat tarjota palveluitaan talon asukkaille (esim. hieroja, jalkahoitaja, kosmetologi, parturi-kampaaja jne.)

Talon yhteisöllisyys on mahdollisuus ei velvollisuus. Pakkoa osallistumiseen ei ole, kukin osallistuu juuri siihen toimintaan mihin haluaa ja jaksaa osallistua.

Mitä tarkoittaa asumisoikeus?

Laukaan Ilonan asunnot eivät ole omistus- eikä vuokra-asuntoja, vaan asumisoikeusasuntoja. Asukas maksaa 15 % asunnon hankintahinnasta eli ostaa tuolla summalla asuntoon asumisoikeuden. Tämän lisäksi hän maksaa asumisestaan kuukausittaista käyttövastiketta, mikä sisältää myös asukastoiminnan. Käyttövastike on suuruudeltaan pienempi kuin vuokra vastaavan tasoisessa ja ikäisessä vuokra-asunnossa, mutta suurempi kuin omistusasunnon yhtiövastike. Kuukausittaisiin asumismenoihin voi hakea Kelan asumistukea.

Luopuessaan asunnosta asukas tekee luopumisilmoituksen ja viimeistään 3 kk:n kuluessa saa takaisin maksamansa asumisoikeusmaksun tarkistettuna rakennuskustannusindeksillä. Jaso markkinoi asunnon uudelle asukkaalle.